måndag 17 juli 2023

Konferensen av Mats Strandberg

 

En skräckis. Eller - det var vad vi trodde att vi valde. Men der visade sig snarare vara en thriller med splatter-inslag. En välbyggd historia med coolt bygge av letrådar. Bra karaktärer - han gillar verkligen sina personer - och även om de är lite av stereotyper så vet man inte alls hur det ska gå och vilka som ska klara sig. Eller vet vi det egentligen innerst inne ändå kanske? 

Boken kan beskrivas som en motsvarighet till filmen From Dusk to Dawn av Quentin Tarantino - först verkar allt vanligt - kommunanställda som ska åka på konferens. Men sedan vänder det och dödandet börjar, och då börjar det rejält. Vi får se hur männsikor beter sig under press - olika flyktbeteenden och deras rätta jag visas. Det är fördelen med att det är en bok - vi får höra hur de tänker. Svårt att överföra till film. (Bokan har filmatiseras och kommer som film på Netflix under 2023.)

Det är så klart en läskig bok som man läser snabbt och med hög puls. Vi associerar både till Utöja och morden på Latinskolan i Malmö - det finns otäcka kopplingar till båda händelserna. Boken är skriven som en skräckfilm - mördaren dyker upp, försvinner, dyker upp försvinner om igen. Och så vidare. Annars är det som skiljer boken från en vanlig spännande thriller beskrivningarna av skadorna i detalj. Väldigt sceniskt. (Sade vi att den kommer som film?)

Nja - inget för oss kanske. Men hög puls fick vi i alla fall. 

Betyg: 2 av 5

Nästa bok...

...blir Haven som skiljer oss åt av Gill Thompson. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sommarboken av Tove Jansson

  Det här är en bok att läsa om, och läsa om, flera gånger. Kanske varje sommar rentutav. En oerhört vacker och stillsam berättelse. Skriven...