söndag 6 augusti 2023

Haven som skiljer oss åt av Gill Thompson


Efter andra världskriget skickades tusentals föräldralösa engelska barn till Australien för att befolka landet och ge dessa barn en ny start i livet. Men för flera av dessa barn innebar detta tragiska livsöden och utnyttjanden. Gill Thompsons historia är baserad på sanna händelser, händelser som under en lång tid inte var särskilt välkända. 

Vi får dels följa ett barn, som aldrig kan sluta hoppas att hans mamma ska hitta honom på andra sidan jordklotet, och dels en mamma som lider av minnesförslut men har en bestämd känsla av att det är något som fattas... Det är två historier som utspelas parallellt i London och i Australien. Det är jobbigt att följa dem och man lider verkligen - ingen av oss hade någonsin hört talas om detta. Att "överblivna" barn hanterades som billig arbetskraft när de väl kom fram till barnhemmen. Bara ett fåtal fick komma till nya familjer och ett normalt liv. De som blev kvar blev utnyttjade på flera sätt - och det är lätt att dra paralleller till skandalerna inom katolska kyrkan. 

Boken är både engagerande men även lite effektsökande, och mamman med minnesförlust blir lite väl fiktiv och det känns inte så verkligt. Porträttet av henne kunde kanske varit lite annorlunda för att vi skulle ge boken lite högre betyg. Men det är en intressant och rörande historia, absolut. 

Betyg: 3 av 5

Nästa bok...

...blir En bättre värld av Anthony Doerr.

På återseende
Höllvikenfruarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sommarboken av Tove Jansson

  Det här är en bok att läsa om, och läsa om, flera gånger. Kanske varje sommar rentutav. En oerhört vacker och stillsam berättelse. Skriven...